به دنیای خوشمزگی خوش آمدید

تولید میوه خشک از ابتدا تا کنون

تولید میوه خشک از ابتدا تا کنون

مقدمه

جالب است داستان آمدن انسان بر روی زمین با میوه پیونده خورده است. طبق منابع کهن و کتاب های آسمانی یکی از دلایل هبوط انسان به روی زمین روایت خوردن سیب توسط انسان و حوا بوده است.

فارغ از صحت و سقم این داستان کهن؛ باید اشاره ای به نام میوه های آورده شده در قرآن کریم نیز نمود.

برخی از این نامها به قرار زیر است:

  • «انار» (رمّان)
    انار سه بار در قرآن مطرح شده، یکی در کنار خرما، انگور و زیتون که در آن از انسان‌ها دعوت شده است به هنگام پدید آمدن و رسیدن انار در آن بنگرند و نشانه‌های خداوند را ببینند.
  • «انگور» (عنب)
    انگور، به صورت جمع و مفرد (عنب و اعناب) بیش از ۱۰ بار در قرآن کریم آمده است، برای تأمل در پدید آمدن و رسیدن آن (۵)، برای تأمل در یکسان نبودن انگور‌ها از نظر کیفیت (۶)، در جایی دیگر پدید آمدن آن از نشانه‌های خداوندی معرفی شده است.
  • «موز» (طلح)
    موز یک بار در قرآن کریم آمده است که بهشتیان از درخت موزی که میوه اش بر روی هم چیده شده بر خوردارند ، البته غالب مفسران قرآن کریم، «طلح» را درخت موز می‌دانند، اما فاروقی آن را «اقاقیا» می‌داند.
  • «خیار» (قناء)
    خیار در ماجرای بنی اسرائیل آمده که آنان به یک غذا قناعت نکردند و از موسی (ع) خیار خواستند
  • خرما،زیتون، کدو و…

با نگاهی به سایر منابع و کتب الهی این نامها بیشتر از موارد ذکر شده نیز می باشد.

حال که اهمیت میوه از دیدگاه قرآن کریم و کتب الهی آشکار گردیده باید گریزی به مصرف میوه و شیوه های فرآوری محصولات طبیعی  در دوران های مختلف داشته باشیم.

تولیدمیوه خشک در دوران های مختلف

میوه خشک در حقیقت یکی از روش‌های قدیمی نگهداری میوه است و از هزاران سال پیش در کشورها و فرهنگ‌های مختلف به کار برده می‌شده است. اولین روش‌های خشک کردن میوه به صورت طبیعی و با استفاده از نور خورشید و هوا بوده است. مردمان قدیمی برخی از میوه‌ها را به خوراکی‌های پایه خشک می‌کردند تا در فصول سرد به آنها دسترسی داشته باشند و از مزایای غذایی آنها استفاده کنند.

طبق یافته های باستان شناسی در قبور به دست آمده در هزاره اول و حتی در برخی غارهای باستانی دانه میوه ها نگهداری می شده است. به نظر می آید انسان در فصول سرد با جمع آوری میوه های خشک شده بر سر درختان پی به راز خشک کردن میوه برده است.

در برخی از قبور که به شیوه های تدفین متداول (دفن کردن وسایل مردگان به همراه آذوقه) انجام شده است دانه های برخی از میوه ها مانند سیب و هسته برخی  دیگر از میوه ها مانند زردآلو و گردو نیز بدست آمده است.

گردوی همراه مرد نمکی زنجان در معدن نمک چهرآباد
گردوی همراه مرد نمکی زنجان در معدن نمک چهرآباد

آن چه یافته ها نشان می دهد انسان برای ذخیره سازی آذوقه و نگهداری آن برای فصول سرد دست به خشک کردن میوه ها زده و ابتدا از روش های طبیعی مانند قراردادن میوه در معرض آفتاب استفاده نموده ، روشی که هنوز در جای جای  این جهان باقیست…

انقلاب صنعتی و تولید میوه خشک

با شروع انقلاب صنعتی در اروپا و بکار گیری ماشین آلات و شیوه های مختلف، تجارت شکل جدید به خود می گیرد . فراوری ها به شکل صنعتی در قالب های مختلف مانند کنسروراسیون و بسته بندی های جدید صنعت خشک کردن میوه را دچار تغییرات جدی نمود. خط های صنعتی تولید به سرعت گسترش یافته و بازرگانان به سمت بسته بندی سوق می یابند.

این اتفاقات باعث گردید به سرعت محبوبیت میوه خشک که بهترین محصول  میان وعده آن زمان بوده افزایش یابد و تقاضای تولید نیز زیادگردد. صنعتی که به لطف همین اتفاق تا کنون پا برجا بوده و به حیات خود ادامه داده است.

 

 

شروع جنگ جهانی دوم و تقاضای فراینده میوه خشک

یکی از مهمترین اتفاقات تاریخ بشر وقوع جنگ جهانی دوم بوده که از گستردگی بالایی برخوردار بود. پشتیبانی لجستیک از سربازان باعث گردید که اقبال به سمت کارخانه های کنسروسازی و بسته بندی خشک بیشتر گردد.

غذا در جنگ جهانی

 

  • امکان مصرف در زمان دلخواه
  • کم حجم بودن میوه خشک نسبت به میوه طبیعی
  • عمرو ماندگاری بالا و…

از دلایلی بود که استفاده از میوه خشک محبوبیت یافت به نحوی که در خطوط جنگ بویژه آلمان ها و روس ها این محصول به وفور مورد استفاده سربازان واقع گردید. امروزه حتی برخی تصاویر از جنگ هشت ساله ایران نشانه های استفاده از میوه خشک هایی مانند کشمش و نخود نیز بیانگر اهمیت آن است.

قرن بیستم و استفاده از میوه خشک

با شروع قرن بیستم و رشد سطح بهداشتی جامعه استفاده از محصولات ارگانیک مانند میوه خشک محبوبیت زیادی پیدا کرد. فناوری های جدید باعث گردیده بود انسان از تحرک کمتری برخوردار و بیمارهایی مانند دیابت و چاقی جامعه را تهدید نماید. از سوی دیگر تولید غذاهای آماده مانند محصولات فست فودی خود این موضوع را شدت بخشید و با اختلاط مواد غذایی ومیان وعده های مضری همچون چیپس وپفک وسایر تنقلات مضر  بهداشت وسلامت جامعه دچار تهدید واقع شود.

رشته های پزشکی نو ظهور همچون تغذیه راهی نو در سلامت انسان گشود و پیشنهاد استفاده از مواد غذایی سالم مانند میوه خشک باعث گردید افراد زیادی به استفاده از این محصول پر خاصیت روی آورند. امروزه استفاده از میوه خشک ضمن ترقی کارخانجات تولیدی بزرگ ، تجارت جدید نیز در این حوزه اضافه کرده است.

جمع بندی

به نظر می رسد با گذر زمان نه تنها استفاده از میوه خشک محبوبیت خود را از دست نداده بلکه توانسته طرفداران زیادی را نیز به دست آورد. فارغ از اهمیت غذایی این ماده مهم نگاه تجاری نیز به این صنعت شکل جدیدی گرفته و هرروزه شاهد ضهور تولیدکنندگان این عرصه هستیم که نشان از بازار رو به رشد میوه خشک دارد. بازاری که می تواند با نگاه درست به ان سلامت جامعه را تضمین و نسلی سالم را پرورش داد…

 

تصویر میوه خشک بادله

میوه خشک بادله

تولید کننده میوه خشک ارگانیک در ایران